Windows Vista és Office 2007

Bizonyára sokan megkapták az Oktatási Minsztérium tájékoztatóját arról, hogy megújítoták, sőt kibővítették a Tisztaszoftver program licenszeit a legújabb Microsoft termékekkel, a Windows Vista Enterprise operációs rendszerrel, az Office 2007 irodai programcsomaggal illetve más kiszolgálószoftverek licenszeivel (2003 Server R2 Standard, Exchange 2007 Standard, Sharepoint 2007, ISA 2006 Standard, SQL Standard). A tájékoztató mellé sok esetben telepítőkészletet is mellékeltek.
Azonban kérjük az intézmények dolgozóit, hogy a munkájuk, vagy más kollégáik munkája során használt számítógépekre (kiemelten: gazdaságis, igazgatói, helyettesi és titkári) ne telepítsék ezekről a lemezekről a programokat, elsősorban a Windows Vistát és az Office-t, mert hardver és szoftver inkompatibiltásokból eredően használhatatlanná válhat a számítógép. A rosszul telepített vagy frissített számítógépek helyreállítása rengeteg időt emészthet fel és megbéníthatja a munkájukat.

A kokrét gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha például telepítik a Windows Vistát, akkor körültekintés hiányában

  • elveszhetnek létfontosságú dokumentumaik,
  • új eszközmeghajtó program nélkül nem működik majd a nyomtatójuk, vagy más eszközük (scanner, vezeték nélküli eszközök),
  • nem működhetnek programjaik, mint például az ebédbefizető, vagy más nyilvántartó és statisztikai program,
  • a levelezőprogramban tárolt leveleik és beállításaik is eltűnhetnek,
  • megfelelő hardverek nélkül olyan lassúvá válhat a számítógép, hogy közel használhatatlan lesz,
  • az új, ismeretlen rendszerkörnyezetben nem tudnak megfelelően dolgozni,
  • az új környezetben készített dokumentumok használhatatlanok lesznek a korábbi rendszerekben,
  • a tanteremi számítógépeken a pedagógusokat felkészületlenül érheti az új környezet, a programok hiánya (pl. Comenius/Imagine Logo) vagy működésképtelensége.

Kérjük ezért, várják meg munkatársainkat a telepítéssel!

Az eddig használt operációs rendszereik (Windows 95/98/Me/XP) jogtisztaságát is biztosítja a Tisztaszoftver program (downgrade jog). Viszont a pedagógusok otthoni felhasználásához más fajta telepítőkészeletet kell igényelni, amely a Windows Vista Business-t illetve a az Office 2007 Enterprise-t tartalmazza majd.