Az AVG 2011 automatikus frissítésének veszélyei

Tisztelt Felhasználóink!

Szeretnénk felhívni a figyelmüket az AVG vírusirtó frissítési mechanizmusában történt legújabb változásokra. Azokon a számítógépeken, ahol telepítve van az AVG 2011-es ingyenes változata és a gép felhasználója rendszergazdai jogkörrel rendelkezik, az AVG felkínálja a "kockázatmentes" frissítés lehetőségét a legújabb 2012-es verzióra.

Aki élni kíván a frissítés lehetőségével annak körültekintően kell eljárnia. A program alapértelmezett beállítások mellett ugyanis úgy frissíti önmagát, hogy az ingyenesen, korlátozások nélkül használható változatról a kereskedelmi változat 30 napig használható példányára vált. Ez önmagában még nem is lenne akkora baj, mert a következő karbantarás alkalmával mi lecseréljük azt az ingyenes változatra. A probléma az, hogy a kereskedelmi változat tartalmaz egy beépített személyi tűzfalat, amely sajnos az alapbeállítások mellett blokkolja a helyi hálózat elérését, ezáltal a szerveren található mappák elérését is.

Erre a tűzfalra az intézmények túlnyomó többségében semmi szükség, ugyanis az intézményeinkben központi, rendszergazdák által felügyelt tűzfal működik, amely megakadályozza az Internet felől érkező támadásokat. Az iskolák esetében ez a védelem több lépcsős, hiszen a Sulinet-Közháló minden iskola kapcsolatát egy alapszintű védelemmmel látja el.

A fent említett probléma megelőzhető, ha a frissítés során körültekintően járunk el és ahogy a mellékelt képernyőképek is mutatják, az ingyenes változatot választjuk, valamint a szükségtelen opciókat kikapcsoljuk.

Amennyiben valakinél a frissítés során bármilyen probléma adódik, kérjük jelezze nekünk azt, az elérhetőségeink valamelyikén!

AVG2012 Frissítése 1.